Yhteisöjen on saatava äänensä kuulumaan

 Merkittävän Goldman Environmental Prize 2015 -palkinnon saaneen kenialaisen Phyllis Omidon tie kansalaisjärjestön perustajaksi alkoi vuoden 2008 puolivälissä, kun hän huolestui poikansa sairastelusta asuinseudullaan Mombasan Owino-Uhurussa.

Phyllis Omido työskenteli itsekin lähistölle perustetussa metallien kierrätyslaitoksessa, kun elinympäristön pilaantumisesta alkoi näkyä merkkejä: kotieläimiä menehtyi, kaloja kuoli läheisessä joessa ja asukkaiden omin varoin teettämät verikokeet todistivat lyijypitoisuuksien ylittävän sallitut rajat.

Vuonna 2012 yhteisön ongelmat levisivät kansainvälisten järjestöjen ja median tietoon, kun Phyllis Omido pidätettiin. Samana vuonna hän perusti ruohonjuuritason CJGEA-järjestön (Centre for justice governance and environmental action). Järjestön koulutusohjelmissa on mukana 200 kenialaislasta oppimassa ympäristö- ja ihmisoikeuksista.

Järjestö työskentelee parhaillaan saadakseen ympäristön pilaamisesta vastuulliset oikeuteen, ihmisille korvauksia aiheutetuista vahingoista ja ympäristön puhdistettua.

Phyllis Omidoa haastatteli Helsingissä 25.5.2015 Päivi Kapiainen-Heiskanen. Videon kuvasivat Heta Heiskanen ja Jan Frilander.  Videon editoi Hamid Al-Sammarraee. Englanninkielisen videon kesto on noin 28 minuuttia / A 28-minute video in English.

Linkit:

Video on osa Saisiko olla ympäristökonfliktisoppaa? -hankkeen asiantuntijapankin aineistoja. Lapin yliopiston Arktisen keskuksen koordinoimaa yksivuotista hanketta rahoittaa Koneen Säätiö / Jakautuuko Suomi -ohjelma.